Stichting

De Brabantse Hoeders

Brabant Bokaal voor Gerard en Corrie van Beurden, Peter Dictus en Cor Swanenberg. (30-9-2016)

Het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant heeft de Brabant Bokalen 2016 toegekend aan het echtpaar Gerard en Corrie van Beurden, Peter Dictus en Cor Swanenberg.

De Brabant Bokaal is een onderscheiding die het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant jaarlijks toekent aan personen die zich als vrijwilliger op meer dan bijzondere wijze inzetten voor de Brabantse cultuur en natuur. De onderscheiding wordt uitgereikt sinds 2008. De laureaten van de Brabant Bokaal hebben zich verenigd in de Stichting De Brabantse Hoeders. De hoeders kiezen jaarlijks in samenspraak met het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant een nieuw cultureel project.

Gerard en Corrie van Beurden, Raamsdonk

Voor hun enthousiasmerende en tomeloze inzet voor Landgoed het Broeck in Raamsdonk waar zorg voor erfgoed, cultuur en natuur op unieke wijze samen komen.

Peter Dictus, Zundert

Voor zijn grote en bijzondere bijdrage aan hoogwaardige culturele activiteiten op het gebied van amateur en professionele podiumkunsten. Als theatermaker, lied- en toneeltekstschrijver en initiator van interdisciplinaire projecten is hij een verbinder pur sang.

Cor Swanenberg, Berlicum

Voor zijn grote bijdrage aan behoud en versterking van de Brabantse taal- en muziekcultuur. Als liedjesmaker, verteller, redacteur, schrijver en zanger heeft hij zijn kwaliteiten en energie in dienst gesteld van de Brabantse cultuur.

Uitreiking Op maandag 14 november aanstaande reikt Wim van de Donk, Commissaris van de Koning in de provincie Noord-Brabant en voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant, de Brabant Bokalen 2016 uit op het Provinciehuis in ’s-Hertogenbosch.

Wedstrijd voor Brabantse componisten

Door de Stichting De Brabantse Hoeders is een wedstrijd voor alle Brabantse componisten uitgeschreven. Ze worden uitgedaagd om de Brabantse Suite te componeren. In de nieuwe composities van de Brabant Suite moeten de muzikale motieven van de drie bekendste Brabantse melodieën doorklinken. Dat zijn: Toen de hertog Jan kwam varen, Het leven is goed in mijn Brabantse land en Brabant van Guus Meeuwis.

Deelname in drie categorieën

Deelname aan de compositiewedstrijd kan in drie categorieën. Klassiek: symfonieorkest, kamermuziekensemble, harmonie/fanfare en dergelijke. Jazz: bigband, theaterorkest, brassband en andere vormen van jazzensemble. Pop: alle stijlen en formaties, zoals rock, soul, dance, elektronisch. De Brabant Suite moet dus uit drie delen bestaan.

Geldprijzen

In alle drie deze categorieën zijn interessante geldbedragen te winnen: 1.000 euro (3x), 500 euro (3x)

en 250 euro (3x). Componisten die mee willen doen moeten dat uiterlijk 30 april 2016 laten weten.

De winnende composities worden aangewezen door een deskundige jury. Deze staat onder voorzitterschap van Theo Wouters uit Etten-Leur. Deze musicus is lid van de Brabantse Hoeders.

Uitvoeringen overal in Brabant

Eind 2016 worden de composities overal in Brabant op zoveel mogelijk verschillende plaatsen door

zoveel mogelijk gezelschappen en groepen uitgevoerd. Verder wordt gestreefd naar een cd en komt er een boek uit over de Brabantse muziekcultuur.

Brabantse Hoeders

De Brabant Suite is een initiatief van de Brabantse Hoeders. Elk jaar kent het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant aan drie Brabanders de Brabant Bokaal toe. Dat is een onderscheiding voor vrouwen en mannen die zich gedurende lange tijd als vrijwilliger in hebben gezet voor de cultuur en de natuur van Brabant. De winnaars hebben zich verenigd in de Brabantse Hoeders. Jaarlijks organiseert de stichting een cultureel project dat vernieuwend en Brabant-breed moet zijn. Het Hoeders-project 2016 is de Brabant Suite.

Deelname en informatie

Deelnemers aan de wedstrijd Brabant Suite kunnen zich opgeven, of informatie opvragen,

bij Theo Wouters. Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. tel. 06-10795220.Project Hoeders in gerenoveerd kantoor Sparrendaal in Helvoirt


1   2
Raadhuis Oisterwijk met en zonder Brabantse vlag uitvergroot bij Brabantse Monumentenwacht

In opdracht van de Monumentwacht Noord-Brabant zijn recent twee foto’s gemaakt van het historisch raadhuis van Oisterwijk. De ene foto laat het monument zien zónder Brabantse vlag, op de andere foto is het raadhuis helemaal ingepakt. Beide foto’s zijn vanuit dezelfde positie gemaakt en ook de compositie is nagenoeg gelijk.

De foto’s komen uitvergroot te hangen in het gerenoveerde kantoor van de Brabantse Monumentenwacht. Dit is gevestigd in het monumentale pand van Sparrendaal in Helvoirt. Je kunt dit gebouw zien liggen vanaf de weg van Tilburg naar Den Bosch. De foto’s van het Oisterwijkse raadhuis zijn in opdracht gemaakt door Paul van Galen. Hij was tot voor kort fotograaf van de Rijksdienst voor het cultureel Erfgoed.

De uitvergrote en ingelijste foto’s is een van de opmerkelijke resultaten en gevolgen van het spraakmakende cultureel project van de Brabantse Hoeders. Voor de gemeente Oisterwijk is het een opsteker omdat in het kantoor van de Brabantse Monumentenwacht veel mensen komen die iets met monumenten te maken hebben. De opmerkelijke foto’s vestigen sterk de aandacht op dit Oisterwijkse erfgoed én op het feit dat dit raadhuis à la Christo is ingepakt op initiatief van de Brabantse Hoeders. 

Dichtbundel met poëzie over de Brabantse vlag

 

Met als titel ‘Brabants Vlag’ is een bundel gedichten over de Brabantse vlag verschenen. Behalve gedichten van 17 verschillende Brabantse dichters staat in dit boekje een beknopte geschiedenis van de Brabantse vlag. De 48 pagina’s tellende dichtbundel kost 5 euro en is voor dit bedrag (inclusief verzendkosten) te bestellen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Het zijn allemaal dichters van naam en faam die een bijdrage hebben geleverd voor deze dichtbundel. Een van de gedichten is geïnspireerd op de mooist zin over Brabant ooit geschreven: ‘En nergens ligt een glimlach zo gereed, als waar de wereld land van Brabant heet’, dichtte Harriet Laurey.

 

De dichtbundel ‘Brabants Vlag’ is een uitgave van de Stichting de Brabantse Hoeders. Dat zijn vrouwen en mannen die zijn onderscheiden met de Brabant Bokaal. Jaarlijks reikt het Prins Bernhard cultuurfonds Noord-Brabant deze onderscheiding uit aan maximaal drie Brabanders die zich jarenlang als vrijwilliger hebben ingezet voor de cultuur en de natuur van Brabant. De Brabantse Hoeders organiseren jaarlijks een cultureel project. De dichtbundel maakt onderdeel uit van een project geïnspireerd op de Brabantse vlag.

 

Een van de Hoeders is de Bossche historicus Jac. Biemans. Hij scheef voor de bundel ene beknopte geschiedenis over de Brabantse vlag. Daaruit blijkt dat de kenmerkende kleuren rood en wit al vroeg voorkomen in Brabant. Vanaf eind zeventiende eeuw werd de blokkenvlag in Antwerpen gebruikt als vlag voor zeeschepen. In 1959 is de geblokte vlag officieel aangenomen als vlag van de provincie Noord-Brabant.

 

Brabants bont

 

In het boekje wordt beschreven hoe de Brabantse vlag er uitziet. Die wijkt af van het Brabants bont. Achter de ruitjes op deze foto is Brabants bont aangebracht. Foto: Paul Spapens.

B

rabantse vlag inspireerde gespecialiseerde Brabantse kunstateliers

Kunst van mensen met beperking te zien in Provinciehuis.

Expositie

Deelnemende kunstenaars bekijken keramiek in een vitrine in het Provinciehuis. Foto: Paul Spapens.

In Het Provinciehuis in Den Bosch is een tentoonstelling te zien van kunst gemaakt door mensen met een verstandelijke beperking. De expositie is een initiatief van de Brabantse Hoeders. De kunstwerken zijn te zien tot 15 oktober tijdens kantooruren. Gedeputeerde Henri Swinkels van cultuur verrichtte de opening.

Op de tentoonstelling staan kunstwerken afkomstig uit vier Brabantse kunstateliers voor mensen met een beperking. Behalve Artenzo uit Tilburg doen aan de expositie mee Pauwer en de Kunst Sjop uit Bergen op Zoom en Kempro uit Sterksel. In totaal zijn meer dan dertig kunstenaars met een beperking bij dit project betrokken.

De expositie laat vooral keramiek zien. Behalve potten bestaat de tentoonstelling uit zeer creatieve objecten. Zo laat de Kunst Sjop uit Bergen op Zoom een Muizenspel zien. De makers van dit zelfbedacht Muizenspel vragen de bezoekers van de tentoonstelling om spelregels te bedenken. Het Tilburgs atelier Artenzo leverde onder meer twee grote objecten bestaande uit ieder tientallen tegeltjes. Elk tegeltje is met de hand gemaakt en stelt elementen voor van het Brabantse land. Deze tegeltjes die samen Brabant vormen gaan over in tegeltjes in de kleuren rood en wit van de Brabantse vlag.

De tentoonstelling is georganiseerd door de Brabantse Hoeders. Elke jaar reikt het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant aan maximaal drie Brabanders (v/m) de Brabant Bokaal uit. Deze prijs gaat naar Brabanders die zich lang en intensief in hebben gezet voor de cultuur en de natuur van Brabant. De winnaars van de Brabant Bokaal hebben zich verenigd in de Brabantse Hoeders. Jaarlijks organiseren ze een Brabant breed en vernieuwend cultureel project. Het thema dit jaar is de Brabantse vlag. De Kunstenaars van de ateliers voor mensen met een beperking hebben daar een schitterende bijdrage aan geleverd.Docu over Nieuwe Brabanders


Op vrijdag 22 mei is het weer tijd voor een boeiende documentaire van lokale bodem. In ‘En nu ben ik hier’ van Daniel Valle Robles zien we portretten van nieuwe Brabanders. Migranten die overal vandaan komen en zich in de Brabantse steden en dorpen hebben gevestigd. Daniel is zelf een nieuwe Brabander. Hij kwam van Guatemala naar Tilburg voor de liefde.  De film is een zoektocht naar antwoorden. Wat is dat eigenlijk een ‘Nieuwe Brabander’? Hoe voelt dat precies?
 
Aanleiding voor de film was het boek van Paul Spapens met als titel ‘Schatten van Nieuwe Brabanders’ naar het gelijknamige project van Stichting De Brabantse Hoeders. In dit boek worden de levensverhalen van vijftig in Brabant wonende mensen uit alle delen van de wereld verteld. Met ook een portret van Daniel Valle Robles. Daniel selecteerde vijf personen uit het boek voor zijn documentaire. Jac. Biemans was zowel bij boek als film betrokken vanuit de Stichting De Brabantse Hoeders en geeft een inleiding bij de film. Na de film is er een Q&A met publiek en filmmaker. Voorafgaand aan de hoofdfilm vertonen we de prachtige voorfilm ‘Welterusten’ van Jasper Bruijns over eenzaamheid in een grote stad.
 
En nu ben ik hier - over nieuwe Brabanders - 49 min - Daniel Valle Robles - NL
Wanneer: vrijdag 22 mei
Waar: De NWE Vorst, Willem II Straat 49, 5038 BD Tilburg
Entree: € 5,- vvk / € 6,- kassa
Reserveren: via www.denwevorst.nl
Aanvang: 20.00
Info: www.popupcinema.nu  of www.denwevorst.nl
www.facebook.com/popupcinema.nu
Twitter: @solarcinemaTentoonstelling in Museum ’t Oude Slot in Veldhoven Complete kledinglijn geïnspireerd op de Brabantse vlag|


In Museum ’t Oude Slot in Veldhoven is zaterdag 28 februari 2015 de tentoonstelling ‘Brabantse mode in rood en wit’ geopend. Op deze expositie is een complete kledinglijn te zien geïnspireerd op de Brabantse vlag. De kledingstukken zijn gemaakt door ontwerpster Truus de Kanter uit Tilburg. Vicevoorzitter Jan Post van het Prins Bernhard cultuurfonds Noord-Brabant sprak een openingswoord. Hij complimenteerde zowel Truus de Kanter als Annette Redeveld, directeur van het Veldhovens museum. De tentoonstelling is een initiatief van de Brabantse Hoeders. De kledingstukken zijn in ’t Oude Slot in Veldhoven te zien tot en met 29 maart. De openingstijden zijn van woensdag tot en met zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur. Museum ’t Oude Slot is gevestigd aan Hemelrijken 6, Veldhoven.

HOEDERS BRABANTSE VLAG KLEDINGLIJN OPENIN EXPO OUDE SLOT VELDHOVEN  DSC 4360 24

HOEDERS BRABANTSE VLAG KLEDINGLIJN OPENIN EXPO OUDE SLOT VELDHOVEN  DSC 4360 20

HOEDERS BRABANTSE VLAG KLEDINGLIJN OPENIN EXPO OUDE SLOT VELDHOVEN  DSC 4360 19

HOEDERS BRABANTSE VLAG KLEDINGLIJN OPENIN EXPO OUDE SLOT VELDHOVEN  DSC 4360 6Complete kledinglijn geïnspireerd op de Brabantse vlag door Truus Kanter

Truus de Kanter (1948) is een gerenommeerd kledingontwerpster. Ze heeft haar eigen atelier in Tilburg. Ze maakte in het kader van zogeheten Textiel Weekeinden in het Textiel Museum in Tilburg onder meer kledingcollecties geïnspireerd op kunstenaars als Mondriaan en Rietveld. In haar modeshows is duidelijk haar professionele dansopleiding herkenbaar.

Truus de Kanter is door de Brabantse Hoeders gevraagd een kledinglijn geïnspireerd op de Brabantse vlag te ontwikkelen. Brabantse Hoeders zijn vrouwen en mannen die zijn onderscheiden met de Brabant Bokaal. Dit is een jaarlijkse prijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant. De winnaars hebben zich verenigd in de Brabantse Hoeders. Jaarlijks realiseren ze samen een cultureel project.

Het thema dit jaar is de Brabantse vlag. De kledinglijn van Truus de Kanter is een van de meer dan tien activiteiten over de Brabantse vlag. Als onderdeel van ditzelfde project is een bundel uitgegeven met gedichten over de Brabantse vlag. Hierin staat onder meer een gedicht van Pien Storm van Leeuwen, een van de Brabantse Hoeders.

TRUUS DE KANTER EN THEO MUZIEK DSC 1333 3  TRUUS DE KANTER IN HAAR ATELIER 2 mei 2014 DSC 9401 7  TRUUS DE KANTER TEXTIELLAB april 2014 Brabantse vlag prints 001 1
In haar atelier werkt Truus de Kanter aan de Brabantse vlag-kleding. Foto: Paul Spapens.

Er zijn in totaal twaalf kledingensembles ontworpen voor meisjes en jongens, voor vrouwen en mannen. De kledinglijn is vrij klassiek van opzet. Ook vrijetijdskleding en zelfs een outfit voor golfers maken er delle van uit Het hoogtepunt is een bruidsjurk.

PBCF Brabant Bokaal 2014 - mOOm photography HR-50

Meer details zijn hier te zien.