Stichting

De Brabantse Hoeders

Project 2019

DE BRABANTSE ZANDPADEN

De Brabantse Hoeders willen in 2019 het project De Brabantse Zandpaden realiseren. Het centrale thema is ‘verbinding’: van natuur en cultuur (door middel van cultuur de aandacht vestigen op natuur=zandpaden), van gemeenschappen, van geschiedenis en heden, zelfs naar de andere kant van de grens.

Tijd en plaats
In samenspraak met Brabants Landschap (zie onder) is besloten het project uit te voeren tijdens de Week van het Landschap. Dit evenement valt in de herfstvakantie. De centrale locatie is de Steenfabriek in Udenhout. Dit natuurgebied is recentelijk verworven door het Brabants Landschap. Het Heerkenshuis staat ter beschikking als binnenlocatie voor onder meer exposities, presentaties etc. Daarnaast is het de bedoeling om op meerdere plaatsen in de provincie activiteiten te ontplooien.

Organisatie
De Hoeders willen bekijken of kan worden samengewerkt met Heemkundekringen, IVN groepen, BMF en Waterschappen.    

Partner
Brabants Landschap Het Brabants Landschap (BL) wil niet alleen volledig meewerken maar mogen we ook beschouwen als partner. In een eerste bespreking met directeur Jan Baan en zijn tweede man Ernst-Jan van Haaften zijn de eerste contouren uitgezet.

Activiteiten

‘Ommetjes’. Dat zijn korte wandelroutes overal in de provincie. Vaak lopen die over zandpaden. Het Brabants landschap gaat ommetjes inventariseren. Deze kunnen op een website komen en er kan een boekje worden uitgegeven. Ecologie. Het is belangrijk om als onderdeel van het project aandacht te hebben voor de ecologie.

Dichtbundel
We willen een dichtbundel maken met medewerking van meerdere dichters. In de bundel komen foto’s van zandpaden. Mogelijk kunnen in deze bundel ook foto’s op worden genomen van de winnaars van een fotowedstrijd (zie daar).

Verhalenbundel
We maken een bundel met verhalen over de Brabantse zandpaden met meerdere auteurs. Er komen ook aquarellen in

Boekje Ommetjes 
Met een verhaal over wat zandpaden zijn, hun belang etc. Hierin worden ook historische ansichtkaarten met zandweggetjes opgenomen. . 

Fotowedstrijd
Er wordt een provinciale fotowedstrijd uitgeschreven waar iedereen aan mee kan doen. Ook foto’s gemaakt met mobieltjes zijn welkom. Het gaat er om dat zoveel mogelijk Brabanders door de lens naar zandpaden kijken.

Foto’s
van zandpaden rijksgrens Het thema verbinden komt heel goed tot zijn recht bij zandpaden die de rijksgrens oversteken. De Fotobond afdeling Brabant is geïnteresseerd om van dit thema een project te maken voor de leden (Hobbyisten).

Schilderijen
Amateurschilders worden opgeroepen om zandpaden te schilderen. De schilderijen worden geëxposeerd op een mooie zandweg. Door Haanwijk in St.-Michielsgestel loopt een historisch zandpad dat door kenners als zeer bijzonder wordt omschreven. Langs dit zandpad (of een ander) worden schildersezels geplaatst met daarop de werken. Dus een expositie op locatie.

Onderwijs
We gaan kijken of we het onderwijs bij het project kunne betrekken.

Film
Hoeder en natuurfilmer Mark gaat een documentaire maken over zandpaden in Brabant. Hoeder Theo componeert de muziek.

Zandpaden-kleding
Truus de Kanter gaat met een creatie komen die ze de ‘Zandpaden Prinses’ noemt. Bij haar project sluiten zich twee andere kunstenaressen aan. Een en ander kan geëxposeerd worden in het genoemde Heerkenshuis.

Brabantse Wal
De Hoeders die in Bergen op Zoom wonen, ontwikkelen een project rond de zandpaden op de Brabantse Wal. 

En wie weet gaat er nog veel meer plaatsvinden.